De fremmede

De fremmede er et historisk drama som er bygget på virkelige hendelser.

I september 1817 strandet et hollandsk skip utenfor Bergen. Om bord var det over 560 tyske emigranter. De var i stor nød, og trengte akutt hjelp. Men Bergen og Norge var også preget av krig og nødsår, og det ble en krevende oppgave å ta hånd om disse fremmede.

Vi følger familien Fischer fra landsbyen i Syd-Tyskland, til reisen som skulle koste alle dyrt, og til de ankommer Bergen, Norge. I Bergen møter vi småkjeltringen Julius Reus, og politimesteren, som er med på hjelpearbeidet når emigrantskipet ankommer byen.

Menneskelige relasjoner, gleder og tragedier er flettet inn i et historisk bakteppe som er tro mot de faktiske hendelsene.

Høsten 2022 ble De fremmede også utgitt i bokform, fordelt på to bind. De har fått titlene Reisen og Til Bergen.

de-fremmede-topp

I forbindelse med bokutgivelsen laget jeg en liten videosnutt. Den kan sees på forfattersiden min på Facebook, og ble publisert 6. oktober 2022.

• • •

Opprinnelig ble lydføljetongen skrevet for Storytel. De fremmede var et pionérprosjekt i Norge som ble utviklet av Cappelen Damm og undertegnede i 2019. Serien var den første romanen som ble skrevet for utgivelse rett på lyd i Storytel i Norge.

16. november 2020 utkom den på Storytel, med en episode i uken frem til påske 2021.

Defremmede-1og2

Defremmede-1Serien kan også kjøpes som lydbok. Hver episode koster kr 49,-, og du finner dem i din nettbokhandel eller på CappelenDamm.no

Omtale av episodenee i sesong 1

Defremmede11

Sesong 2 er på 10 episoder, og er avslutningen på historien.

Omtale av episodene i sesong 2

Innleser på De fremmede er skuespiller og artist Lykke Kristine Moen. Hun er kjent fra teater og TV, og nå også som Storytel-innleser, blant annet på Monika N. Yndestads krimserie om Alice Bratt.

Lydserien er innspilt i Draum Studio i Bergen, og musikken er laget av Jørn Lavoll. Vokalist er Cecilia Adelheid Strønen Damm.

Omslagsdesignet er laget av May Lis Ruus og Hugo Blindheim.

Blogginnlegg om De fremmede

Fakta og bakgrunnsstoff

May Lis Ruus 2019–2020